Företagslån för fastighetsköp

Det finns många företag som väljer att äga sina företagslokaler men också företag som vill investera i fastigheter och kommersiella byggnader. Då finns det möjlighet att erhålla ett företagslån som delvis kan finansiera köp av fastigheter. Många banker men även finansbolag och andra kreditinstitut kan skräddarsy företagslån som man kan ansöka om då bolaget vill genomföra ett fastighetsköp.

Vilka kan erhålla ett företagslån för ett fastighetsköp?

Privata aktiebolag, fastighetsbolag, investmentbolag, bostadsrättsföreningar och andra företagstyper kan ansöka om och erhålla ett företagslån för fastighetsköp. Ett företagslån som ska användas för fastighetsköp skräddarsys efter olika bolags behov och förutsättningar. Normalt kan man låna upp till 50-75 % av fastighetens marknadsvärde. Det innebär att företaget själv får betala resterande del i kontantinsats.

Hur ansöker man om ett företagslån för fastighetsköp?

Ansökan om ett företagslån görs på lite olika sätt beroende på vem som är långivare. Hos banker behöver man normalt ta kontakt med banken för att göra en ansökan medan vissa andra lånebolag kan erbjuda elektroniskt ansökan på nätet.

När du ska ansöka om ett företagslån behöver du nästan alltid uppge vad pengarna ska användas till. Det krävs vanligtvis också en säkerhet för lånet eller borgensmän. Ska företaget exempelvis låna för ett fastighetsköp går det utmärkt att ha fastigheten som säkerhet för lånet. Andra säkerheter kan vara företagets lager eller kundfodringar.

Granskning av företagets låneansökan

De handlingar som du behöver skicka in tillsammans med ansökan är ett företagsdokument som visar ägarna i bolaget, senaste årsredovisningen och i vissa fall även en verksamhetsbeskrivning. För att erhålla ett företagslån för ett fastighetsköp behöver företaget ha egna medel för att betala kontantinsatsen, som ligger på mellan 25-50 % av den totala köpeskillingen.

Företaget behöver i övrigt ha en ordnad ekonomi, en omsättning som gör att företaget har en förmåga att klara av att amortera på lånet. Företaget får normalt inte ha några betalningsanmärkningar. För bolagsmännen gäller att även dessa har en bra kreditvärdighet, vilket framför allt är avgörande om de ska gå i borgen för lånet.

Villkor för företagslån

Hos de allra flesta långivarna går det att få ett skräddarsytt företagslån som är anpassat efter den investering som ska göras och företagets förutsättningar. Det innebär bland annat att amorteringstiden kan anpassas och att ränta för lånet sätts individuellt, vilket beräknas utifrån företagets kreditvärdighet och den säkerhet som lämnas för lånet.

Det går att välja att få en rörlig ränta, som uppdateras var tredje månad eller bunden ränta, som kan löpa över en avtalstid på mellan 1 - 10 år. Om företaget ska köpa en fastighet som har Energiklass A eller B kan man istället välja ett grönt företagslån, vilket innebär lägre räntor. Utöver ränta så tillkommer även en uppläggningsavgift för lånet och ibland även aviseringsavgifter.

Jämför företagslån för fastighetsköp

Innan man bestämmer sig för ett lånebolag bör man alltid jämföra olika lånebolags villkor, avgifter och räntor på en jämförelsesajt. Det gör att man lättare kan hitta de bolag som erbjuder de mest förmånligaste företagslånen och som även uppfyller dina krav som du har på ett företagslån.