Att investera i hyresfastigheter

Om man har ett större kapital eller driver en verksamhet som har ger en bra avkastning så kan en investering i en hyresfastighet vara mycket lönsam och ett bättre alternativ till andra sparformer. De mest lönsammaste fastigheterna att äga är hyresfastigheter som ofta går med bra vinst varje år. En investering i en hyresfastighet gör även att det är en liten risk att kapitalet minskar genom åren, under förutsättning att man löpande har en bra fastighetsförvaltning.

Att köpa en hyresfastighet

Det finns många sätt att bli fastighetsägare som att man exempelvis köper aktier i ett fastighetsbolag eller andelar i en fastighetsfond. Man kan också köpa en egen fastighet då man idag kan få förmånliga lån att finansiera köpet med. När man köper en egen fastighet behöver man dock ha ett kapital som uppgår till minst 25 % av fastighetens marknadsvärde då banker och finansbolag vanligtvis erbjuder fastighetslån på mellan 50 – 75 % av fastighetens värde.

Det är viktigt att man har bra bankkontakter då man ska ansöka om lån för ett fastighetsköp. Därför bör man alltid vända sig till sin bank först innan man sedan jämför med vad andra banker och finansbolag är villiga att erbjuda då det kommer till fastighetslån.

Avkastning på sitt fastighetsinnehav

Det finns flera vinster med att äga en hyresfastighet. Dels så får man intäkter genom att hyresgästerna betalar hyra och dels får man en värdeökning av fastigheten, som normalt ligger på 2-3 % per år. Även om man lånar pengar för att köpa en fastighet så är avkastningen fortfarande mycket bra. Dock bör man alltid se en investering i en hyresfastighet som en långsiktig investering, kanske som en form av pensionssparande.

Hyresfastighet som förvaltas som en investering av en fastighetsägare.

Fördelar med att investera i en hyresfastighet

Hitta bra hyresfastigheter att investera i

Det är viktigt att välja en fastighet som ligger beläget i ett område där du kan få hyresgäster men även den avkastning som du förväntar dig. Att investera i fastigheter är mest lönsamt i storstäder medan fastighetsköp ute i landet innebär en större risk. Om banken endast medger ett fastighetslån på 50 % av marknadsvärdet så är det en indikation på att investeringen innebär en högre risk än då banken medger ett lån på 75 %.

Är man ny inom fastighetsinvesteringar kan man vända sig till en mäklare eller en fastighetsförmedlare som har den kunskap som krävs för att kunna hitta bra hyresfastigheter att investera i.